kolmapäev, 3. aprill 2019

3. päev

Maribori linn.

Hommikul oli meil vastas meie “tugi” Zlatko Jesenik, kes sõidutas meid väikestesse ettevõtetesse, kus  valmistatakse nüüd köögimööblit, aknaid, uksi, puitkarkassist monteeritavaid maju. Sotsialismi ajal kuulus Sloveenia Jugoslaavia Rahvavabariigi koosseisu. Kogu kompleks, mida me külastasime, oli sel ajal Jugoslaavia RV üks suurimaid köögimööbli tootjaid. Seal oli üle 1000 töötaja ja aastas toodeti pool miljonit mööblikomplekti. 
Pärast seda kui Sloveenia sai iseseisvaks, see kompleks lagunes, enamik tootmishooneid seisab nüüd tühjana koos seadmetega; mõningatesse hoonetesse on tehtud eelpool mainitud väikesed firmad.

Köögimööbli tootja
Aknatootja müügisalong

Akende erinevad profiilid
Kõik aknad toodetakse koos ruloodega, mis asuvad maja välisfassaadil.


Edasi viis meie tee nn. Chocolate Village’sse, kus varsti avatakse kevad-suvine hooaeg turistidele ja ettevõttel on ambitsioonid avada 10 erinevat “šokolaadimaja”.



Maribori suurimas suusakeskuses toimub igal aastal Golden Fox, kus slaalomisõitjad võistlevad omavahel. Meile näidati hotelli Habakuk  ja teisi hooneid, kus võistlejaid majutatakse.



Edasi viis meie tee Regional Museum Maribori, kus meile tehti ringkäik ja nägime erinevate ajastute kööke ja sellega seotud nõusid, toitu ning selle valmistamist jne.










Lisaks saime ülevaate Sloveenia erinevate ajastute elust-olust. Meid viidi muuseumis kohtadesse, kuhu tavaliselt ei pääse.

Apteegi sisustus

Rohtude valmistamine apteegis.

Muuseum asus kindluses, mida omal ajal ehitati 4 sajandit.







Pärastlõunal tehti meile väga entusiastliku giidi poolt tihe ja põhjalik Maribori linnatuur ja ajalooline tutvustus.











Tänase päeva tulemusena oleme kõndinud üle 20000 sammu ja läbinud jalgsi ~16 km. Ja siis õhtustama.



Mariboris õitsesid magnooliad, mida oli näha paljudes kohtades.








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

6. päev

Ikk valla ja kodo minek. Tagasilendu alustasime Graz´i linnast Frankfurti ja siis alles Tallinna. Lendsuund Eesti poole. Mäge...