teisipäev, 2. aprill 2019

2. päev

Täis tööpäev.

Hommik algas sõiduga koolimajja, kus kohtusime Principal of Higher Vocational College direktori Miroslav Novakiga, Lesarska Šola Maribor  Zdenka Steblovnik Županiga,  Petra Urlepiga ja Zlatko Jesenikuga. Pidasime koosoleku ja vahetasime muljeid Erasmus+ projektide kohta.


Avatud kool, kus õpilased on kohustatud käima sussides.
Seejärel tehti meile tutvustus Amfiteatris Lesarksa Šola Maribori kohta ja Eestit, Tartut ja Tartu Kutsehariduskeskust tutvustas Jana.



Kool on ehitatud 2001 ja kooli avamisel osales Sloveenia president. Meile tehti koolis ringkäik, tutvustati õppemetoodikat, näidati õppeklasse ja töökodasid.
Disaini õppeklass

Õpilaste tehtud tööd

Töökoja vahekoridor paremalt .....
.......   ja vasakult poolt.

 





Igal pool olid eksponeeritud õpilaste tööd ja erinevatel võistlustel saadud diplomid.



Kool ongi spetsialiseerunud puidu ja selle töötlemisega seotus erialadele. Koolis õpib umbes 300 õpilast ja nende õppeaja pikkus varieerub (2-4 aastat). 
Kõrgemat haridust antakse materjali disaini alal ja puidutöötlemise inseneri erialal. 




Üks kooli vilistlane on väga edukas väikese firma ESEN Woodkraft design studio omanik ja asutaja Matija Rižner, kes teeb erinevaid tooteid: lõikelaudu, pannilabidaid, puulusikaid, sushi serveerimislaudu. Lisaks sellele teeb ta tellimustöid Saksamaale ja Austriasse, kuhu ta valmistab käsitsi tehtud köögi töötasapindu ja muid esemeid. Tema esemed on väga kõrge kvaliteediga. 

 


 



Spordikompleksi tutvustas meile väga entusiastlik ja energiline direktor Tomi Prosnik. Meile näidati tervisekompleksi, ujulat, bowlingut. Väljaspool maja asusid erinevad skatepargi, trikirataste, rulade ja tõukerataste rambid, kus nii noored kui vanad käivad harjutamas. 


     


Zlatko, kes tegeleb turismindusega, näitas meile enda suurt puidust praami. Enne II maailmasõja kasutati analoogseid praame suurte palkide vedamiseks Drava jõge pidi. Palgikoorem oli kuni 100 tihumeetrit.  Praegu kasutatab Zlatko seda praami turisminduses. 

Teekond praami juurde, imeline loodus.


Päeva lõpetasime väga konstruktiivse ja informatiivse õhtusöögiga. Arutluse all olid õppekavad, kutseeksamid, kvalifikatsioon, õpilaste õppetöö edukus (praktiliselt neil väljalangenuid ei ole), erinevad erialad ja nendel õppimine, õpetaja professionaalsus, õppekavade analüüs, üldainete osakaal. Lisaks rääkisime õpilaste praktikale saatmisest ja praktikal osalemisest.  Meil on väga palju ühiseid jooni õppetöö korralduses.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

6. päev

Ikk valla ja kodo minek. Tagasilendu alustasime Graz´i linnast Frankfurti ja siis alles Tallinna. Lendsuund Eesti poole. Mäge...